Maya tempels in Mexico

Een reis naar het verleden

Mysterieuze legendes, indrukwekkende ruïnes en schitterende staaltjes architectuur nemen je mee in de raadselachtige wereld van de Maya’s. De Maya’s woonden al rond het begin van de jaartelling in het zuiden van Mexico en stichtten hier hun wereldberoemde steden. Het volk werd door hun uitgebreide hiërogliefenschrift, wetenschap, sterrenkunde en bouwkunsten gezien als een van de grootste beschavingen uit die tijd. Vandaag de dag zijn er nog veel fascinerende steden met een Maya tempel te bezichtigen tijdens een reis door Mexico. Lees hier welke Maya tempels in Mexico zeker een bezoekje waard zijn!

Boek jouw reis naar Mexico en maak kennis met de Maya cultuur

Reisorganisaties

Chichén Itza

Chichén ItzáEen wereldberoemde Maya tempel in Mexico ligt in Chichén Itza, gelegen op het schiereiland Yucatan. Chichén Itza was een van de grootste Mayasteden met veel verschillende bouwstijlen, welke terug te zien zijn in de gebouwen. Chichén betekent ‘bij de bron’, wat sloeg op een nabije bron die de Maya’s van water voorzag. Deze bron was heilig, er werden allerlei riten en offers uitgevoerd om de goden te eren. Itza verwees zeer waarschijnlijk naar een bevolkingsgroep die in de omgeving woonde.

Op het terrein van Chichén Itza vind je een indrukwekkende Maya tempel en andere bouwwerken die bijzonder goed bewaard zijn gebleven. De piramide van Kukulcán (ook wel El Castillo) en de Temple of Warriors zijn de mooiste tempels in Chichén Itza, echte must-sees tijdens je reis door Mexico! Andere bezienswaardigheden in de stad zijn The Great Ball Court, een ommuurd plein, en El Carasol. De ronde toren in de Maya tempel van El Carasol werd gebruikt om de sterren te bestuderen en had dus een belangrijke functie. Ook de Tempel van Xtoloc, Akab Dzib en Las Monjas zijn prachtig en zeer de moeite waard. De Maya tempel van Chichén Itza is niet voor niets een van de zeven moderne wereldwonderen!

Tulúm

Wie wil genieten van schitterende uitzichten, een frisse zeewind en een spectaculaire locatie moet zeker de Maya tempel van Tulúm op Yucatan bezoeken. De overblijfselen van deze Mayastad in Mexico liggen op een 12 meter hoge klif die uitkijkt over de Caraïbische Zee. Tulúm was een havenstad en een van de laatste Mayasteden die bewoond werd. Door de ziekten die de komst van de Spanjaarden met zich meebracht, raakte Tulúm in verval. De haven was van groot belang voor de achterliggende Mayastad Coba.

VakantieDiscounter

Ontdek de bezienswaardigheden van Mexico tijdens een heerlijke vakantie met De VakantieDiscounter. Boek online je reis naar Mexico tegen een hele scherpe prijs.

De naam Tulúm betekent ‘muur’, wat slaat om de muren die de stad omringen. Deze muren verdedigden de strategisch gelegen stad tegen aanvallen. Doordat Tulúm toegang had tot land én zee in Mexico, was het een gewild doelwit. Daarnaast was de Maya tempel van Tulúm een belangrijke plaats voor het aanbidden van de goden, wat terug is te zien in plaatselijke muurschilderingen.

Coba

Vlakbij de Mayastad Tulúm ligt het schitterende Coba, half verscholen in de jungle. Deze eeuwenoude stad werd waarschijnlijk al in de eerste eeuw bewoond en de Maya tempel was het toneel voor verschillende ceremonies. De omgeving van Coba is prachtig: de dichte jungle, heldere meren en mysterieuze grotten geven de stad een schitterend totaalplaatje. Coba bestaat uit meerdere bouwwerken, die pas in de jaren ’70 ontdekt werden! Zoals veel Mayasteden in Mexico bestaat Coba uit een centrale Maya tempel, omringd door lagere gebouwen. Nog niet alle bouwwerken in Coba zijn te bewonderen, omdat een deel nog niet opgegraven is. De meeste indrukwekkende tempels zijn al wel zichtbaar en een echte aanrader tijdens je reis door Mexico!

Uxmal

Uxmal MexicoDe Maya tempel van Uxmal is een van de mooiste in Mexico, deze ligt in de buurt van de stad Mérida op het schiereiland Yucatan. De Uxmal werd waarschijnlijk rond het jaar 500 gesticht en was een van de grootste Mayasteden in Mexico. De inwoners leefden van landbouw en vereerden de regengod, wat is te zien aan de muurschilderingen en hiërogliefen. In Uxmal zijn tientallen bouwwerken te bezichtigen, waarvan de meeste nog in goede staat zijn. Een Maya tempel in Uxmal die je niet mag missen is Casa de Adivino, wat ‘de piramide van de tovenaar’ betekent. Dit is het hoogste gebouw in Uxmal en herkenbaar door de ronde lagen van de piramide. Andere indrukwekkende tempels zijn Casa de las Monjas (het nonnenklooster), Palacio del Gobernador (het paleis van de gouverneur) en Casa de las Tortugas (het schildpaddenhuis).

 

photo by: DennisJarvis, vokeron7, ArianZwegers

Ontdek zelf de mooiste plekken in Mexico

Reisaanbieders