Klimaat in Mexico

Doordat Mexico een groot land is, tref je er veel verschillende klimaten aan. Het klimaat in Mexico wordt beïnvloed door de ligging van het gebied en geologische kenmerken zoals gebergten. Het klimaat in het land verschilt dus erg per regio. De klimaten in Mexico zijn grofweg in te delen in het tropisch klimaat, het zeeklimaat, landklimaat en woestijn/steppeklimaat.

Geniet van de natuur en zon tijdens een vakantie in Mexico

Reisorganisaties

Noord-Mexico

In het noorden van Mexico vind je met name het woestijn- en steppeklimaat. De weinige neerslag valt in de zomer. Door de droogte vind je in dit gedeelte van Mexico vooral struiken en grassen, de begroeiing is schaars. Ondanks het droge klimaat in Mexico heeft dit gebied veel charme. De ruige natuur en grillige bergen zorgen voor prachtige natuurgebieden die zeer de moeite waard zijn tijdens je vakantie. In het noorden is langs de kust het zeeklimaat te vinden, zo ook bij de stad Tijuana. De zomers zijn hier droog en warm, al is het een stuk koeler dan de landinwaartse gebieden.

Centraal-Mexico

klimaat mexico

Het centrale gedeelte kent een stuk meer extremen. Hier overheerst het landklimaat, wat voor koude winters en hete zomers zorgt. Zo kan het in de stad Durango wel 30 graden worden, ideaal voor een warme zonvakantie! Aan de kust wordt dit minder extreem door de matigende invloed van de zee. In sommige delen van Midden-Mexico tref je het koud steppeklimaat aan: hier is het droog, maar de temperatuur komt niet boven de 18 graden.

Zuid-Mexico

In het zuiden van Mexico is het klimaat tropisch, met hier en daar een erg nat moessonklimaat. Het klimaat in Mexico is in het zuiden soms zo warm en nat, dat er gesproken wordt van een tropisch regenklimaat. Hier is de temperatuur overdag rond de 30 graden, ’s nachts koelt het af tot ongeveer 20 graden. Het veelbezochte eiland Yucatan heeft ook een tropisch klimaat. Op Yucatan is sprake van een droge winter en een nattere zomer. ’s Zomers kan de temperatuur op Yucatan stijgen tot boven de 30 graden!

photo by: DennisJarvis

Ontdek zelf de mooiste plekken in Mexico

Reisaanbieders